top of page

תכנית 30 הימים הראשונים של FEAST

לשמחתנו, המחקר המתקדם מלמד כיצד אנו יכולים לעזור לחולות להחלים מהר יותר, להימנע מהישנות, ולחיות חיים בריאים ומלאים.

  • הפרעת פיקה (Pica)
    אכילה קבועה של דברים לא אכילים, לא מזונות בהגדרתם (נייר, סבון, בגד, שיער, אדמה, טלק, צבע, גומי, פחם, דבק, עפר, קרח), הנמשכת לפחות חודש ולא תואמת את השלב ההתפתחותי של הילד ואת הנורמות החברתיות והתרבותיות שלו. הגיל המינימלי לאבחנה הינו שנתיים. באופן כללי אין סלידה ממזון.
  • הפרעת העלאת גירה (Rumination disorder)
    התנהגות חוזרת של העלאת תוכןהקיבה (רגורגיטציה), לרוב מדי יום, הנמשכת חודש לפחות (לעיסה מחדש, יריקה / בליעה...), שלא כחלק מהפרעת אכילה אחרת או מחלה גופנית כלשהי. תתכן בכל גיל, גם בתקופת הינקות.
  • הפרעת צמצום אכילה / הימנעות מאכילה (ARFID, Avoidant / Restrictive Food Intake Disorder )
    הפרעה המתבטאת בצמצום צריכת המזון המתבטאת בהעדר ענין במזון או באכילה, בהימנעות ממזונ/ות מסוימים בהתבסס על מאפינייו הפיזיקליים ( צבע, טפרטורה, מרקם). אין דאגה לצורת הגוף ומימדיו ואין התנהגויות שנועדו להוריד משקל או למנוע השמנה. לעתים הסלידה ממזון אפילו כשאחרים אוכלים.
  • אנורקסיה נרווזה (AN, Anorexia Nervosa)
    הפרעה הקשה ביותר בדימוי הגוף, בבסיסה אינטרפרטציה לקויה של ממדי הגוף וצורתו, סירוב לשמר משקל גוף אופטימאלי בהתאם לשלב ההתפתחותי, חתירה לרזון ופחד מתמיד מעליה במשקל, עד לכדי הרעבהעצמית (Restricting Type) ו/או התנהגויות "מפצות" להורדת משקל (Binge-Eating /Purging Type)
  • בולימיה נרווזה (BN, Bulimia Nervosa) -
    מאופיינת בבולמוסי אכילה בלתי נשלטים (אכילה של כמויות גדולות של מזון בפרק זמן של שעתיים) ובהתנהגות חוזרות על עצמן של "פיצוי" בעקבותם, שנועדו לאזן את השפעת האכילה ולמנוע את העלייה במשקל. ההתקפים וההתנהגויות המפצות מתרחשים לפחות פעם בשבוע במשך 3 חודשים.
  • הפרעת אכילה בולמוסית / התקפית (Binge Eating Disorder)
    מאופיינת בבולמוסי אכילה בלתי נשלטים (אכילה של כמויות גדולות של מזון בפרק זמן של שעתיים, לעתים ללא תחושת רעב ממשית, עד לתחושת מלאות בלתי נעימה) ללא התנהגות של פיצוי בעקבותם. האכילה הנה לרוב בסתר, מלווה בתחושת מבוכה, אשמה, הגעלות עצמית ודיכאון. הבולמוסים מתרחשים לפחות פעם בשבוע במשך 3 חודשים.
  • OSFED, Other Specified Feeding / Eating Disorders
    הפרעה שלא עונה באופן מלא על קריטריונים של AN או BN אבל יכולה להיות מסכנת חיים, בעלת סיבוכים, ומצריכה טיפול. ההפרעה מאופיינת במחשבות והתנהגויות הרסניות, בסמנים וסימפטומים של הפרעות האכילה שונות, כאשר אין חובת קריטריון של שינוי במשקל. למשל, אנורקסיה אטיפית (לא טיפוסית), תסמונת אכילה לילית , ועוד.
  • אורתורקסיה (Orthorexia)
    התנהגות כפייתית של אכילה נכונה / "בריאה", עד להפרה ברווחתו הנפשית והגופנית של הפרט. המושג הוטבע ב-1998, לא מוכר כיום כהפרעה בDSM , ועם זאת המודעות לתופעה זו עולה, כי פעמים רבות היא משתלבת בתחילתן של הפרעות אכילה. בין מאפייניה ניתן לראות בדיקה כפייתית של הרכב המזון וערכים תזונתיים, התנזרות מוחלטת מקבוצות מזון שלמות, אכילה של מגוון מזונות מצומצם, המוגדר "בריא", תכנון קפדני של התפריט, תחושת דחק כשאין אוכל "בריא" זמין, התעניינות מוגזמת באכילה "בריאה" של אחרים, מעקב אובססיבי אחר בלוגים של אוכל "בריא" או סגנון חיים בריא ברשתות החברתיות.
  • אמנוריאה (Amenorrhea)
    העלמות מחזור הוסת במשך 3 חודשים לפחות (שלא כתוצאה מהתחלת גיל הבלות).
  • אנוסוגנוזיה (Anosognosia)
    הכחשת הבעיה חוסר יכולת לזהות את ההפרעה הקיצונית בה האדם שרוי.
  • אנמיה
    רמה נמוכה של כדוריות דם אדומות או המוגלובין בבדיקת מעבדה "ספירת דם" כתוצאה ממחסור בברזל, חומצה פולית או ויטמין B12. יכולה לבוא לידי ביטוי ברמות שלא בטווח הנורמה גם שך MCH, MCV ו-MCHC.
  • בדיקת גוף (Body checking)
    מחשבות חוזרות וחודרניות לגבי צורת ומימדי הגוף המערבות התנהגויות חוזרות ונשנות של בדיקת ההופעה החיצונית במראה, מישוש ובחינה קפדנית של חלקי הגוף השונים או תשאול תדיר של הסובבים האם האדם נראה "שמן".
  • דיאבולימיה (Diabulimia)
    מצב בו הפרט הסובל מסכרת תלוית אינסולין (סוג 1) עושה שימוש לרעה באינסולין לשם הפחתה קלורית.
  • דימוי גוף (Body image)
    מחשבות ותפיסת האדם לגבי מראה והופעה החיצוניים שלו.
  • הפרעת אישיות גבולית (Borderline personality disorder)
    מערכת דפוסי אישיות של שינויים קיצוניים בתגובה הרגשית, קשיים ביחסים הבין-אישיים, רגשות של ריקנות וחוסר ערך, פחד מנטישה, התנהגויות מסכנות, התנהגות של פגיעה עצמית, ומחשבות והתנהגויות אובדניות.
  • התנהגות מפצה (Compensatory / Purging behavior)
    נועדה לאיזון משקל בעקבות אכילה, כגון : גרימת הקאה, שימוש במשתנים, שימוש במשלשלים/חוקנים, או תרופות שגורמים להקאה, צום, פעילות גופנית מופרזת.
  • טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT, Dialectical Behavioral Therapy)
    גישה טיפולית שעוצבה במקור לטיפול בסובלים מהפרעת אישיות גבולית ואומצה בהמשך לטיפול בהפרעות אכילה, המתמקדת בגיבוש מיומנויות בארבעה תחומים: קשיבות (mindfulness), סבילות לדחק (distress tolerance), יעילות בין-אישית (interpersonal effectiveness) וויסות רגשי (emotion regulation).
  • טיפול מבוסס משפחה (FBT, Family-Based Treatment)
    גישה טיפולית מוכחת מדעית כיעילה לטיפול בהפרעות אכילה בבני נוער (בעיקר אנורקסיה ובולימיה), בה המטפל העיקרי (לרוב הורים) לוקחים בתחילת הדרך לידיהם את השליטה בהזנה של ילד/תם עד להתאזנות התנהגויות אכילה. בהמשך השליטה מועברת בהדרגה לנער/ה תוך התייחסות למגוון ההיבטים הקליניים והנפשיים המתלווים להפרעות אכילה וכן לגיל ההתבגרות. קרויה גם שיטת Maudsley.
  • טיפול נפשי דינאמי (Psychodynamic psychotherapy)
    שיטת טיפול המכוונת להבנה עמוקה של קונפליקטים פנימיים והמניעים ההתנהגותיים של האדם. בבסיסה התפיסה, שאם הבעיה אינה גלויה, ההתנהגות נוטה לחזור על עצמה.
  • טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT,Cognitive-Behavioral Therapy)
    נועד לסייע לאדם לשנות את דפוסי החשיבה שלו ובשל כך את התנהגותו, במטרה למזער סימפטומים דיכאון, חרדה ואחרים.
  • טיפול רגשי תומך (Supportive psychotherapy)
    טיפול המשלב מגוון גישות מטיפול פסיכודינאמי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי ושיטות נוספות. בהפרעות אכילה מתלווה לרוב לטיפול ושיקום תזונתיים, טיפול פסיכיאטרי, משפחתי ואחר.
  • חוזה טיפולי (Therapeutic alliance)
    מערכת יחסים מקצועית בין המטפל למטופל, המאפשרת להם לעבוד יחדיו לשיפור איכות חייו ומצבו הקליני של המטופל. בהפרעות אכילה בקרב מטופל שאינו בגיר, החוזה הטיפולי חייב לכלול גם התייחסות ליחסים גם בין המטפל לבין האחראי על הקטין (הורה, הורה מאמץ או אפוטרופוס שהנם המטפל העיקר של המתמודד).
  • טקסי אכילה (Food rituals)
    התנהגויות כפייתיות ונוקשות, הקשורות באוכל ואכילה, כגון לעיסת המזון מספר מסוים של פעמים טרם בליעתו, חיתוך המזון לחתיכות קטנות, סידורו בצלחת, אכילת המזונות בסדר מסוים וכ"ד.
  • "מזון בטוח" (Safe food)
    מזונות דלי קלוריות, שמחשבה עליהם או עצם אכילתם פחות מעוררת חרדה אצל אדם הסובל מהפרעת אכילה. אחת המטרות הטיפוליות בהפרעות אכילה היא הרחבת הטווח של "במזונות הבטוחים" וצמצום הפער בין אלה הנתפסים "בטוחים" לאלה נתפסים "מפחידים".
  • "מזון מפחיד" (Fear food)
    מזונות שבקרב הסובלים מהפרעות אכילה נתפסים ככאלה שאכילתם עשויה להוביל לעליה מהירה ו/או משמעותית במשקל, אפילו בעקבות צריכה בכמויות קטנות.
  • משקל גוף בריא (Healthy body weight)
    טווח משקל בו האדם הנו בריא מבחינה פיזית ונפשית, התואם את טווח אחוזוני משקל שלו לאורך חייו, טרם הופעת הפרעת האכילה.
  • פגיעה / פציעה עצמית (Self-harm / injury)
    פגיעה פיזית בגוף על ידי חיתוך, שריפה, מכה או שיטות אחרות שלא בכוונה לשים קץ לחיים. לרוב משמש כאמצעי לווסת רגשות, הפיכת המועקה הנפשית העמוקה לפגיעה גופנית, הנראית לעין.
  • צמצום אכילה (Restricting)
    צריכה קלורית מצומצמת מהנדרשת לשם שמירה על משקל גוף בריא וגדילה מיטיבה (בילדים, בני נוער ומבוגרים צעירים).
  • שיער פלומתי (Lanugo)
    שכבת שיער עדין (הדומה לשיער של תינוק) הצומחת על פני הגוף בניסיון לספק בידוד חום טוב יותר בעקבות תקופה ממושכת של צריכת מזון לא מספקת.
  • תסמונת הזנה חוזרת (Refeeding syndrome)
    סיבוך בעלי פוטנציאל קטלני ברגע החזרה לא הדרגתית של הזנה אצל אדם בתת-תזונה קיצונית ו/או מתמשכת, שיכול לבוא לידי ביטוי בבצקות, רמות נמוכות של זרחן, הפרעות קצב ודום לב.
  • תת-לחץ דם תנוחתי (Orthostatic hypotension)
    צניחה פתאומית בלחץ דם בעקבות שינוי מהיר או פתאומי בתנוחת גוף במרחב (מעבר משכיבה לישיבה, מישיבה לעמידה), המלווה בעליה חדש בדופק (מעל 30 פעימות), סחרחורת, ראיית שחור בעיניים, טשטוש ראיה ותחושת עלפון. מצב שכיח בהפרעות אכילה המלוות באבדן משמעותי של משקל.

**מילון מונחים נרחב אפשר למצוא באתר של FEAST

צרו קשר

 המסע שלנו פורום משפחות המתמודדות עם הפרעות אכילה

bottom of page